Защо се занимавам с бранд мениджмънт?

Освен езиците и спорта, друга моя страст е управлението на търговски марки или както е модерно да се казва – бранд мениджмънт. Първоначално това беше като хоби, обичах да чета как са стартирали известни компании, как са се развили през годините, а някои дори и през вековете. В последствие започнах да мисля, как мога да съхраня българското и да представям български фирми извън България.

Честно казано се уморих от всички тези марки от Западна Европа и Америка, които ни заливат. Всяка една страна гради и се опитва да популяризира идентичността си, уникалността си. В България се плащат лицензии, изпада се в еуфория пред чуждите фирми, а нима в България няма способни и креативни хора? През фирмата си съм предлагала на малки фирми да работят в тази посока. Това са фирми, в които съм виждала потенциал, и които успешно биха се конкурирали на световния пазар. Откъде знам това? Пътувам много и посещавам множество панаири и изложения, както и участвам под различни форми. Има “изделия” и “идеи”, които са направо смехотворни, най-малкото грозни, но въпреки това компаниите зад тях работят, за да ги популяризират и продажбите им се увеличават ежегодно. Защо на тези изложения не виждам български фирми – изложители? Защо? Защото дори не срещам и посетители – хора, представители на фирми, които поне да осъществят контакт. Причините са много, и не бих искала кратката ми публикация да се превръща в специализиран анализ. За щастие има някои български компании, които се опитват да се налагат и го правят успешно, което ме радва. Надявам се в бъдеще повече фирми да ни се доверят и да работим успешно в тази посока.

Това е моята идея, как да помагам на България, миналото си е минало и не може да бъде променено, затова всеки трябва да действа от позицията на настоящото си състояние. Аз смятам, че България и българите има какво да покажат като потенциал, и не бива да се оставяме на чуждоземни култури да ни заливат и “поробват”. Нека се “популяризираме” и самоуважаваме повече.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s